Tania Roskams

Academische carrière

Na mijn studies Geneeskunde in Antwerpen en Leuven, ben ik gespecialiseerd in pathologische ontleedkunde in Leuven en de Verenigde Staten van Amerika. Ik maakte een PhD thesis over de rol van stamcellen in leverherstel en -tumorvorming en dat is nog steeds mij onderzoeksonderwerp.

Tijdens mijn academische carrière als professor aan de faculteiten geneeskunde en biomedische wetenschappen combineerde ik steeds onderzoek met lesgeven en klinisch werk in het universitair ziekenhuis als leverpatholoog. Ik werd hoofd van de afdeling ‘translationeel cel- en weefselonderzoek’ en ben nu ook departementsvoorzitter van beeldvorming en pathologie. Ik vervulde ook jarenlang bestuursfuncties in internationale verenigingen zoals de ‘European Association for the Study of the Liver’ en de ‘European Gastroenterology Society’. Ik heb dus heel wat beleidservaring.

Politiek engagement

Deze ervaring kon ik goed gebruiken in mijn functie als waarnemend burgemeester de voorbije 5 jaar. Een ploeg mensen coordineren, stimuleren en voor hetzelfde doel laten gaan, dat is een van mijn sterke punten. We voerden dan ook een sterk doortastend beleid met een college van burgemeester en schepenen dat als een eenheid functioneerde en goed samenwerkte met de ambtenaren en het personeel van de gemeente. We hebben heel wat grote dossiers gerealiseerd: de integratie van OCMW en gemeente, verbeterde dienstverlening met nieuwe loketwerking, de bouw van feestzaal, bib en nieuwe school Binkom, bouw van nieuw politiekantoor start weldra, wegenwerken zoals de Dorpsstraat, ruimtelijke plannen voor dorpskernen zoals St Bernard, Linden centrum, Pellenberg centrum, uitvoering van ons  gemeentelijk mobiliteitsplan… Als lid van het politiecollege hebben ik mee het ANPR camera plan voorbereid om de veiligheid van de burgers optimaal te bewaken in de toekomst. Er wordt meer nadruk gelegd op wijkwerking. Dit jaar ben ik voorzitter van de brandweerzone die bestaat uit 32 gemeentes. Ik werk vooral aan het functioneren als zone en niet langer als afzonderlijke kazernes.

In mijn priveleven ben ik gehuwd en heb drie kinderen van 24, 22 en 20. Het was steeds puzzelen om mijn gezin te combineren met mijn carriere. Ik ijver dus sterk voor goed onderwijs, goede kinderopvang en buitenschoolse activiteiten. Ook senioren verdienen aandacht en ik ben dan ook zeer blij dat we dagopvang zullen kunnen aanbieden door de nieuwe invulling van het OCMW gebouw. Hierdoor worden mantelzorgers af en toe ontlast. Mijn moeder woonde 10 jaar bij ons gezin, dus ik weet waarover ik spreek. Faciliteren van prive initiatieven voor de bouw van serviceflats is een andere piste; een eerste project zal worden gerealiseerd in Linden. Ten slotte zou ik graag onze visie op ruimtelijke ordening, kernversterking en mobiliteit verder uitwerken. Mobiliteit wordt immers de uitdaging van de volgende jaren. 

 

Afdelingsbestuur

Bestuurslid

Gemeenteraad

Schepen
Bevoegd voor Ruimtelijke ordening, mobiliteit, personeel, milieu en natuur, waterlopen, trage wegen, landbouw