Oud gemeentehuis Binkom krijgt duurzame renovatie

Op 2 februari 2023

Het oude gemeentehuis in Binkom krijgt een grondige renovatie.  Het gebouw krijgt onder andere een nieuw geïsoleerd dak en buitenschrijnwerk, een buitentrap, een regenwaterrecuperatiesysteem en zonnepanelen.  De kostprijs wordt geraamd op 331.810,05 euro.  De renovatie zal zorgen voor een transformatie van dit historische pand naar een energiezuiniger en comfortabeler gebouw.

Volgens schepen van patrimonium Davy Suffeleers zijn de renovaties noodzakelijk voor het instandhouden van het gebouw.

“Na drie nieuwe jeugdlokalen en een geslaagde renovatie van het jeugdhuis De Kluster in Pellenberg gaat de gemeente nu ook het oude gemeentehuis, waar het jeugdhuis De Jeugd is ondergebracht renoveren.  De tocht op de ramen, de wind die door de spleten van het schrijnwerk binnenkwam en het ongeïsoleerde dak zorgden ervoor dat we hier werk moesten van maken:” aldus Suffeleers.

De werken zelf bestaan uit een aantal onderdelen. Met aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing, is er gekozen voor extra dakisolatie, geïsoleerd buitenschrijnwerk en regenwaterrecuperatie. Hierdoor zal het gebouw beter beschermd zijn tegen weersinvloeden en minder energie verbruiken.

Verder zijn er zonnepanelen geïnstalleerd, die de energiebehoefte van het gebouw aanzienlijk zullen verminderen. Deze panelen zullen ook bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

De renovatie zal zorgen voor een comfortabele, energiezuinige en duurzame omgeving voor de activiteiten van het jeugdhuis.  De renovatie is een investering in de toekomst voor de jeugdwerking in Binkom.

Op vraag van het jeugdhuis worden bovendien twee lokalen samengevoegd tot één grote ontmoetingsruimte en wordt er een buitentrap geplaatst.

De renovatie is een mooi voorbeeld van hoe historische gebouwen kunnen worden omgezet in moderne, duurzame en energiezuinige omgevingen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is