U bent hier
Waar blijft ons interpellatierecht?
Na drie deugddoende maanden van politieke rust, vliegt de Lubbeekse N-VA afdeling er terug ‘met de volle goesting’ in.
Dat 2002-2003 een druk politiek jaar was lijdt geen twijfel. Met onze talloze acties en persmededelingen, met onze succesvolle nieuwjaarsreceptie en kaas- en wijnavond, konden we meer dan eens ‘scoren’ en kregen we beetje bij beetje voet aan de Lubbeekse politieke grond, getuigen hiervan ons stijgend ledenaantal en onze toenemende naambekendheid.
Om onze acties nog meer kracht bij te zetten zou de N-VA evenals andere Lubbeekse verenigingen graag gebruik maken van het gemeentelijk spreek- of interpellatierecht dat reeds in tientallen Vlaams-Brabantse gemeenten met succes is ingevoerd. Dit gemeentelijk interpellatierecht houdt in dat, mits er op voorhand een schriftelijke vraag wordt ingediend, de inwoners de burgemeester, het schepencollege of de gemeenteraad kunnen ondervragen of interpelleren over bepaalde materies en dossiers. In Lubbeek houdt de VLD dit al jaren tegen maar onder druk van de oppositie (voornamelijk Agalev) kwam er op de gemeenteraad van 30 april 2003 eindelijk een doorbraak in dit dossier. Er werd beslist om het een kans te geven en er een reglement voor uit te werken.
N-VA Lubbeek vraagt zich aan het begin van het nieuwe politieke jaar 2003-2004 af hoe ver het staat met dit dossier. Zes maand lijkt ons wel zeer lang om hiervoor een reglement op te stellen. Indien de andere politieke partijen niet tot een consensus kunnen komen biedt de N-VA graag de oplossing. De N-VA stelt voor om het Tiense reglement over het interpellatierecht in Lubbeek in te voeren. Daar gebeurt het al meer dan twee jaar met succes (zie bijlage & www.tienen.be).
De N-VA hoopt op een snelle afhandeling van deze (technische) discussie en ziet de invoering van het gemeentelijk interpellatierecht als een eerste stap in de richting van een nieuwe politieke cultuur in Lubbeek.