Staatsbaan te Sint-Bernard in 2011 en 2012 goed voor 1 op 6 Lubbeekse verkeersongevallen en helft verkeersslachtoffers. Gemeentebestuur roept Vlaamse Gewest op om in te grijpen.

Op 1 april 2013

In Sint-Bernard doorkruist de drukke Staatsbaan (de verbindingsweg tussen Leuven en Diest) een ambachtelijke zone met enkele belangrijke bedrijven en winkels. Hierdoor mengt zich dikwijls zwaar goederenvervoer tussen de dagelijkse pendelstroom. Bovenstaande cijfers zijn het gevolg. Volgens burgemeester Theo Francken (N-VA) en schepen van mobiliteit Paul Duerinckx (CD&V) ziet het er niet naar uit dat de gewestelijke administratie Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant de komende jaren de Staatsbaan volledig zal heraanleggen. “Toch dringen structurele aanpassingen zich op om de verkeerssituatie op de Staatsbaan zo snel mogelijk een stuk veiliger te maken.” Aldus schepen Duerinckx. Daarom zal de gemeente Lubbeek in samenwerking met de lokale politie, het Vlaams Gewest en De Lijn alle mogelijke middelen aanwenden om de verkeersveiligheid ter plaatse te verbeteren. Om snel tot concrete resultaten te komen heeft het gemeentebestuur op 2 april een breed overleg gepland met de politie- en hulpdiensten uit de regio, met het Agentschap Wegen en Verkeer en met De Lijn.

“De Staatsbaan is een gewestweg en dus niet onmiddellijk onze bevoegdheid maar als hoofd van de politie ben ik uiteraard wel sterk betrokken. Ik zal het Vlaams Gewest, de bevoegde ambtenaren en Vlaams Minister Hilde Crevits dan ook vragen om zo snel mogelijk werk te maken van de nodige aanpassingswerken opdat de verkeersveiligheid verbetert.” dixit burgemeester Francken, die nog dit jaar de eerste concrete resultaten verwacht.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is