Redding Lindense Kasteelhoeve in zicht?

Op 26 februari 2009

Iedere Lindenaar is ervan overtuigd: de Lindense Kasteelhoeve is een prachtig stukje onroerend erfgoed, meer dan de moeite waard om te restaureren. Toch staat ze al jaren te verkommeren. We beleefden een triest hoogtepunt eind augustus toen een groot stuk van de rechtermuur instortte. N-VA Lubbeek trok toen aan de alarmbel. Maar, er gebeurde niets… Erger nog, door de hevige herfststorm van het najaar, werd het gat in de muur fors groter.

Er restte ons niets dan de eigenaar aan te klagen wegens schuldig verzuim en zelf een beschermingsdossier als monument in te dienen. Met succes zo blijkt. Mevrouw De Leeuw bracht ons immers onderstaande boodschap:  

“Geachte heer,

Onze dienst is van oordeel dat het kasteel en de kasteelhoeve in aanmerking komen om beschermd te worden als monument. Vanaf eind november trachten we de eigenaar te contacteren om een plaatsbezoek aan het interieur af te leggen. Via de architecte (Sophie Beyen) vernam ik dat de eigenaar een slechte gezondheid heeft en vandaar waarschijnlijk onze telefoons niet beantwoordt. Zij zal nu trachten een plaatsbezoek te regelen.

We hopen het beschermingsdossier in de eerste helft van dit jaar op te maken waarna het kan voorgelegd worden aan de minister.

Indien u hierover nog vragen hebt kan u steeds contact opnemen.

Vriendelijke groet,

Sofie De Leeuw
Adjunct van de Directeur
Erfgoedconsulent bouwkundig erfgoed
sofie.deleeuw [at] rwo.vlaanderen.be
+32(0)16.21.12.00
Agentschap R-O Vlaanderen,
Afdeling R-O Vlaams-Brabant, Onroerend Erfgoed
Waaistraat 1, B-3000 Leuven
Vanaf 9 maart 2009: Blijde Inkomststraat 103-105, B-3000 Leuven
www.onroerenderfgoed.be

Het lijkt er dus op dat de Kasteelhoeve eindelijk beschermd zal worden als monument. Tot nu toe was de Kasteelhoeve op zich immers niet beschermd als monument, maar was het dorpsgezicht van Linden (met daarin o.a. de Kasteelhoeve) wel beschermd. Een kleine, maar belangrijke nuance, want enkel beschermde monumenten kunnen aanspraak maken op de Vlaamse restauratiepremie. Kortom, een bescherming als monument verhoogt sterk de kans op een snelle en ingrijpende renovatie aangezien er dan (en enkel dan) aanspraak kan gedaan worden op forse overheidssubsidies in de vorm van een restauratiepremie van 40% van de totale kost. Natuurlijk blijft de eerste voorwaarde dat de eigenaar van goede wil moet zijn...

N-VA Lubbeek is voorzichtig tevreden met de evolutie in dit dossier en zal het van dichtbij blijven opvolgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is