Raadsleden niet onder de indruk van dreigement minister

Op 11 maart 2010

LUBBEEK

Op 17 maart buigt een extra bijeenkomst van de gemeenteraad zich over de voorlopige twaalfden. Die moeten de gemeente bestuurbaar houden in afwachting van de goedkeuring van het jaarbudget. Door de overstap van schepen Hilke Verheyden van Open VLD naar LDD is de krappe meerderheid een minderheid geworden in Lubbeek en daardoor ligt alles stil. De druk op de raadsleden is extra groot omdat minister Geert Bourgeois dreigt om een regeringscommissaris naar Lubbeek te sturen als de patstelling op 26maart niet is doorbroken. Hij noemt de houding van de gemeenteraadsleden 'onverantwoord'.

Burgemeester Freddy Vranckx (Open VLD) riep de gemeenteraadsleden gisteren al op om hun verantwoordelijk te nemen en het dossier te deblokkeren. De 'dissidente' oppositieschepen Verheyden vindt dat het conflict 'wordt opgeblazen'. 'Het ultimatum van de minister is nogal drastisch en lijkt ingefluisterd door N-VA-Lubbeek. Maar goed, het conflict moet opgelost worden. Ik heb Open VLD altijd gewaarschuwd dat ik me als lid van de oppositie zou gedragen toen men me mijn bevoegdheden afnam. Maar dat betekent niet dat we niet op een volwassen manier met elkaar kunnen praten, zowel over mijn bevoegdheden als over het budget. Het is alleszins niet mijn bedoeling om de gemeente te gijzelen', zegt ze.

Ook oppositiepartij Groen! kiest voor de dialoog. 'Wij willen praten, maar dan mogen er geen valse beloftes gemaakt worden en moet er bespaard worden op de uitgaven zoals het te luxueuze ontmoetingscentrum', zegt Ann De Martelaer.

Regeringscommissaris

Koenraad Van Coppenolle van de grootste oppositiepartij CD&V vindt dat de minister zijn werk moet doen. 'Het is wel te betreuren dat de wet zo onduidelijk is. Zo ontbreken alle middelen om een schepen te schorsen of overloperij te beteugelen. Dat de voorlopige twaalfden of het budget nog niet zijn goedgekeurd ligt niet aan ons. We moesten alleen vaststellen dat daarvoor de juiste documenten ontbraken.'

SP.A- schepen van Financiën Martine Van Bever wacht de volgende gemeenteraad af. 'We hadden tot voor kort een nipte meerderheid maar die werd gefnuikt door onenigheid binnen Open VLD. Wij stellen het belang van de bevolking voorop en veranderen ons standpunt niet', zegt ze.

Bij Eddy Elyn van Vlaams Belang klinkt het zo: 'De komst van een regeringscommissaris zou misschien eens duidelijk maken dat het niet de oppositie is die schuld heeft aan de huidige toestand maar wel de meerderheid zelf. Ik hou mijn stemgedrag in beraad tot de volgende gemeenteraad.'

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is