Lubbeekse meerderheid keurt motie m.b.t. de Brusselse hoofdstedelijke gemeenschap goed.

Op 1 maart 2013

Aanvankelijk waren wij in Lubbeek enthousiast over de mogelijkheden voor het beleid rond fietspaden en trage wegen. Echter al snel werd duidelijk dat de francofonie andere bedoelingen met dit project voor ogen hebben, Le Soir schrijft in augustus ll., "L'idee du couloir francophone est devenu discutable" ( Het idee van een franstalige corridor ( naar Brussel - red. ) is bespreekbaar geworden ). Op de website van de MR vinden we "Bruxelles est elargie par la mise en place d'une communauté metropolitane comprenant l'ensemble des communes du grand brabant". ( Brussel is uitgebreid door het oprichten van een metropool die alle gemeenten van Brabant omvat ) Ook mvr. Milquet (CDH) laat zich niet ongemoeid en vermeldt op haar website "C'est le desenclavement de Bruxelles" ( Dit is de ontsluiting van Brussel )
In december 2012 stapt de gemeente Overijse naar het Grondwettelijk Hof om de oprichting te laten vernietigen.

Vandaar dient de meerderheid van de Lubbeekse gemeenteraad ( N-VA, CD&V en Lubbeek Leeft ) een motie in om niet actief deel te nemen aan dit orgaan. De reeds bestaande overlegorganen bieden dezelfde mogelijkheden om beslissingen te nemen die voor Lubbeek belangrijk zijn.
Gaan we weer eens toegeven zodat weer gezegd kan worden, "de Vlaming, hij brult wel, maar klauwen of bijten doet hij niet".

Geert Bovyn, N-VA fractieleider

De motie die is goedgekeurd op 27/02/2013:

Het doel van de motie is om de gemeente Lubbeek zelf te laten beslissen onder welke voorwaarden een samenwerkingsakkoord valt.

- De Brusselse hoofdstedelijke gemeenschap in zijn huidige vorm is onnodig en biedt geen meerwaarde.
- De gemeente Lubbeek zal bijgevolg geen overleg plegen via de hoofdstedelijke gemeenschap en zal niet deel zal nemen aan de vergaderingen van deze nieuwe instelling wanneer ze daartoe wordt uitgenodigd.
- Enkel desgevallend overleg te organiseren op basis van noodzaak en via adequate en reeds bestaande kanalen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is