Klacht tegen eigenaar Kasteelhoeve Linden

Op 14 november 2008

«Ik ben het beu, dit is schuldig verzuim», briest Theo Francken, provinciaal voorzitter van N-VA. «De Kasteelhoeve is een prachtig stukje onroerend erfgoed, maar het staat al jaren te verkommeren. We beleefden een triest hoogtepunt eind augustus, toen een groot deel van de rechtermuur instortte. N-VA Lubbeek trok toen al stevig aan de alarmbel. Maar drie maanden later is er nog altijd niks gebeurd. Erger nog, door de storm begin deze week werd het gat in de muur nog groter. Nu is de maat voor mij vol. Ik weiger toe te kijken hoe het einde van de Kasteelhoeve nadert en wil de eigenaar op zijn verantwoordelijkheid wijzen. Die man is volkomen strafbaar. De Kasteelhoeve behoort namelijk al dertig jaar tot het beschermde dorpsgezicht van Linden. De eigenaar moet zijn goed dus instandhouden. Omdat hij dat niet doet, dienen wij klacht in tegen hem. Daarnaast gaan we ook zelf een beschermingsdossier indienen bij Monumenten en Landschappen. Blijkbaar mag dat als particulier.»

Eigenaar Willy De Beauffort lijkt zich van geen kwaad bewust. «Kijk, ik wil gerust een bescherming aanvragen en restauratiewerken uitvoeren», zegt de man. «Maar dan wil ik eerst weten wat ik mag en niet mag. Want als er in de toekomst niks mogelijk blijkt, dan interesseert een renovatie me ook niet. Ik heb er in het verleden al een vergadering over gehad met het gemeentebestuur, maar die blijft altijd vaag in haar antwoorden. Als de gemeente wil bewegen, dan kan ik ook vooruit.»

Bij de gemeente Lubbeek zijn ze niet echt onder de indruk van De Beaufforts woorden. «Ik wéét dat die man moeite wil doen voor zijn eigendom», zegt burgemeester Freddy Vranckx (Open Vld). «Maar ik begrijp ook dat het allesbehalve evident is om financiële middelen te vinden voor een volledige renovatie. Toch blijft het zijn verantwoordelijkheid en vinden wij het zeer jammer dat dit stukje Linden ligt te verkommeren. Ik snap ook wel dat hij klaarheid wil over de toekomst van zijn domein. Maar dan moet hij maar een stedenbouwkundig attest aanvragen. Dan zal alles snel duidelijk worden. Wij kunnen niet al onze inwoners uitnodigen om over hun eigendommen te praten. De vragen moeten van de mensen zelf komen.»

De kasteelhoeve in Lubbeek staat op instorten. N-VA dient een klacht in tegen de eigenaar voor verwaarlozing.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is