• Lubbeek
  • Lubbeek
  • Lubbeek
  • Lubbeek
N-VA Lubbeek

U bent hier

Kasteelhoeve krijgt nieuwe bestemming

Op 13 maart 2013

Theo Francken (N-VA), toen Vlaams parlementslid , diende vorig jaar een klacht in bij het parket tegen de verwaarlozing van de waardevolle en beschermde kasteelhoeve in het Lindense dorpscentrum. Tijdens een najaarsstorm in 2009 stortte een deel van de gevel van een schuur in. Sedertdien zijn de hoeve en de bijhorende gebouwen een schandvlek in de groene gemeente.

Francken drong toen aan op een snelle herstelling van de kasteelhoeve. Al leek de toenmalige eigenaar daar geen oren naar te hebben. De gebouwen verloederden en stilaan werd het geheel een overwoekerde stortplaats. ‘Omdat ik dit niet langer kon aanzien, moest ik wel klacht indienen. De eigenaar moest wat ondernemen want op de verwaarlozing van beschermde gebouwen staan zware straffen', sprak Francken toen.

Inmiddels is Theo Francken burgemeester van Lubbeek en liggen de kaarten ietsje anders. Vrij onverwacht kwamen er twee particulieren die geld overhadden voor de hoeve en toekomstplannen maakten. Dat is wellicht het sein voor de definitieve redding en herwaardering van de oude hoeve die hoorde bij de kastelengordel van de familie de Beauffort.

Nieuwe eigenaars

Twee particulieren kochten de hoeve met de bijhorende gebouwen. ‘De omgeving van de geklasseerde 18de eeuwse hoeve werd al opgeruimd. Hierdoor komen de schoonheid en historische waarde van de gebouwen en omliggende boomgaard al beter tot hun recht. Door de nieuwe eigenaars werd een bouwvergunningsaanvraag ingediend om dringende werken uit te voeren en verder verval tegen te gaan. De ingevallen schuurmuur met poort, de tuinmuur en de daken dienen vernieuwd te worden. Natuur en Bos heeft een positief advies voor de werken afgeleverd. Onroerend Erfgoed heeft voorwaarden gesteld wat betreft de afscheidingsmuur en het schepencollege keurde het dossier goed', aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Tania Roskams (N-VA).

Volgens de plannen komt er een woongelegenheid en ruimtes voor gemeenschapsfuncties, maar geen appartementen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is