U bent hier
Gemeentebestuur Lubbeek dient klacht in tegen beslissingen RIOBRA en PBE om gemeenteraden buiten spel te zetten
Het netbedrijf voor aardgas, electriciteit, kabeltelevisie en riolering INFRAX heeft om haar investeringen te financieren de intentie om de komende weken 500 mio euro op te halen via het zogenaamde EMTN-programma. Dit staat voor Euro Medium Term Note en is een obligatieleningprogramma bij institutionele beleggers. Hiervoor vraagt men de waarborg aan de deelnemende gemeenten via de 5 individuele intercommunales die INFRAX uitmaken (Infrax Limburg, IVEG, INFRAX West, PBE en RIOBRA). “En dit kan niet zonder expliciete goedkeuring van de gemeenteraad.” aldus Lubbeeks burgemeester Theo Francken (N-VA)
“Na het debacle met de Gemeentelijke Holding en Ethias verwacht men toch dat de grote intercommunales eindelijk wat voorzichtiger zullen zijn. Meer dan ooit is het echter ‘business as usual’ in de energie- en distributiesector. De individuele gemeenten worden amper geconsulteerd, maar moeten als het fout loopt de geldputten wel vullen. En het verhaal van de Gemeentelijke Holding heeft aangetoond dat alles failliet kan gaan, ook grote corporaties.” aldus burgemeester Francken.
“Daarom nam het gemeentebestuur van Lubbeek gisteren de beslissing om klacht in te dienen bij de toezichthoudende Vlaamse overheid. Wij beroepen ons op het decreet intergemeentelijke samenwerking van 06/07/2001 en op de omzendbrief van 11/01/2002 die duidelijk stipuleert dat de belangrijkste beslissingen aan de algemene vergadering en dus aan de individuele gemeenteraden dienen te worden voorgelegd. Er wordt zelfs expliciet gesteld dat “beslissingen die een zware weerslag hebben op de verbintenissen van de deelnemers” hieronder begrepen moeten worden.” vult Lubbeeks eerste schepen en bestuurslid van RIOBRA Paul Duerinckx (CD&V) aan. “Ik heb mijn bezwaren duidelijk geuit op de Raad van Bestuur van RIOBRA. Op basis van een juridisch advies kwam men echter tot het besluit dat het consulteren van de gemeenteraden in deze kwestie overbodig is. Ik hoop echter dat de toezichthoudende overheid, zijnde de Vlaamse minister voor Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois, hier een andere mening op nahoudt.” besluit schepen Duerinckx.
Er ligt echter nog een ferme adder onder het gras. Tegen de waarborg die de Brabantse intercommunale PBE aanging, bestaat er zelfs geen mogelijkheid om klacht in te dienen. Er is geen toezichthoudende overheid omdat het PBE-gebied over de gewestgrens loopt. En om klacht te kunnen indienen tegen beslissingen van een gewestoverschrijdende intercommunale moet er een samenwerkingsakkoord bestaan tussen de 3 gewesten. En dit samenwerkingsakkoord botst al jaren op een ‘njet’ vanuit de Brusselse regering. “Het gevolg hiervan is dat PBE gewoon kan doen wat het wil, wij kunnen niet eens protest aantekenen. Zij nemen een waarborg op kap van onze gemeente, en wij kunnen hierover niet eens klacht indienen wegens een communautaire kwestie. Typisch Belgisch.” aldus Theo Francken.
Hoe waardevol vond je dit artikel?
Geef hier je persoonlijke score in