Geen regeringscommissaris naar Lubbeek

Op 18 maart 2010

Lubbeek

Met de beslissing om de voorlopige twaalfden, waarmee het gemeentebestuur zijn belangrijkste financiële verplichtingen kan nakomen, goed te keuren, gaat Lubbeek in op de dwingende vraag van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA). Die had er vorige week mee gedreigd dat als de voorlopige twaalfden het niet zouden halen hij een regeringscommissaris naar de schatrijke gemeente zou sturen. Die zou de bevoegdheden krijgen om, als een soort curator, orde op zaken te stellen.

De dreigende boodschap uit Brussel heeft blijkbaar indruk gemaakt, want tijdens de gemeenteraad drukten alle fracties expliciet hun goede voornemens uit om de gemeente opnieuw op de sporen te krijgen. Dat vertaalt zich ook in het stemgedrag voor de voorlopige twaalfden. De collegepartijen Open VLD en SP.A stemden met hun elf stemmen voor de voorlopige twaalfden. Elf raadsleden van Groen!, CD&V en Vlaams Belang en ook LDD'er Hilde Verheyden onthielden zich. Die laatste liet zelfs duidelijk verstaan dat de inwoners van Lubbeek niet het slachtoffer mogen worden van het gekrakeel in de raad.

Alleen André Van Goethem van CD&V stemde tegen de voorlopige twaalfden. Met dezelfde meerderheid haalde ook de afrekening van de nieuwe school in Linden het. Hindernis nummer één voor een opnieuw bestuurbare gemeente is daarmee genomen, maar daarmee zijn de problemen niet opgelost.

Door de overstap van schepen Hilke Verheyden van Open VLD naar LDD heeft het college geen meerderheid meer in de gemeenteraad. Een structurele oplossing dringt zich op, vindt ook Bert Maertens, woordvoerder van Geert Bourgeois. 'Met voorlopige twaalfden kan je geen beleid voeren dat het nog drie jaar moet volhouden. Het is nu aan het gemeentebestuur om een structurele meerderheid te vinden om anders dossier per dossier vanuit een minderheidscollege een meerderheid te vinden. Als dat niet lukt, kan de minister alsnog beslissen om een bemiddelaar, eventueel de Vlaams-Brabantse gouverneur, naar Lubbeek te sturen.'

Zover zal het wellicht niet komen, want de politieke rust in Lubbeek lijkt hersteld. Tijdens de commissievergadering Financiën, dinsdagavond, was de positieve wil duidelijk aanwezig om de gemeente uit het slop te halen en opnieuw een meerderheid te verlenen aan het schepencollege. Burgemeester Freddy Vranckx (Open VLD) en zijn schepencollege mogen zich wellicht wel nog aan een aantal amendementen verwachten tijdens de bespreking van de begroting. Die is op 31 maart voorzien.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is