Domein de Beauffort beschermd monument

Op 24 december 2009

Lubbeek

Volgens de minister heeft het domein de Beauffort een grote cultuurhistorische waarde. Het bestaat onder meer uit een kasteel, één kasteelhoeve uit de 18de eeuw en één uit de 19de eeuw, een hovenierswoning uit 1884 en een grafkapel uit 1804. Het domein was in de 12de eeuw een heerlijkheid. Het kasteel in eclectische stijl dateert uit 1870 en heeft een goed bewaard interieur.

60 procent subsidies

Het domein zelf is 30 hectare groot en het park telt heel wat oude, waardevolle bomen. Bij N-VA is men bijzonder tevreden over de bescherming. 'Zo kan de eigenaar rekenen op 60 procent subsidies voor de renovatie van het geheel en kan hij van Linden centrum een unieke site maken. Vooral de kasteelhoeve, waarvan één gevel zwaar beschadigd werd door een storm, moet dringend aangepakt worden', zegt Theo Franken van N-VA. 'We hopen nu dat de eigenaar ook de nodige herstellingswerken zal uitvoeren.'

Lodewijk XVI

Ook het domein Halflandts op de Gellenberg in Lubbeek, met zijn 6 hectare groot park en een unieke verzameling bomen, wordt beschermd. Het kasteel dateert van circa 1775 en werd meerdere keren uitgebreid. Nu is het een imposant neoclassicistisch geheel met onder meer een antieke Lodewijk XVI-trap. Het park werd aangelegd in 1820 en is opmerkelijk goed bewaard gebleven. Volgens boomkundigen is de bomenverzameling uniek in Europa.

Vlaams minister Bourgeois besliste ook om drie kerken in Vlaams-Brabant te beschermen. Het gaat om de Sint-Servatiuskerk en de kerkhofsite in Kampenhout, de Sint-Jan-Evangelistkerk in Blanden en de Sint-Martinuskerk in Bever. Het zijn drie schaarse voorbeelden van goed bewaarde, laatclassicistische plattelandskerken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is