"Heraanleg Dorpsstraat op lange baan"

Op 2 januari 2009

Lubbeek

«De Dorpsstraat in Lubbeek is een echte dorpskanker», vindt N-VA'er Theo Francken. «De grootste basisschool van Lubbeek is er gevestigd en toch wordt er al meer dan twintig jaar niks gedaan aan de verkeersonveiligheid. In het verleden ging het nochtans even de juiste kant op: de gemeente maakte een voorontwerp voor de herinrichting van de straat, maar dat bleek technisch niet in orde, zodat ze haar huiswerk opnieuw moest doen. Maar zoveel jaar later is dat nog steeds niet gebeurd. Volgens minister Crevits, die antwoordde op de vraag van Mark Demesmaeker, is het nochtans niet zo moeilijk om de subsidie van 675.000 euro vast te krijgen. De gemeente moet enkel een aangepast voorontwerp indienen. Wij vragen dan ook dat dit snel gebeurt.»

Burgemeester Freddy Vranckx begrijpt de bezorgdheid over de Dorpsstraat. «Ik deel die ook», zegt hij. «Je zit daar met een school én zwaar doorgaand verkeer. Geen ideale combinatie dus. Gelukkig leent de weg zich niet tot snel rijden, zodat er nog geen ongelukken zijn gebeurd. Maar de leefkwaliteit is er allesbehalve hoog en dat moet veranderen.»

Drie andere partijen

«Ik wil er toch even op wijzen dat het niet zo simpel is om die werken 'snel even uit te voeren'», zegt burgemeester Vranckx. «Wij moeten rekening houden met nog drie andere partijen: Aquafin, Riobra en de VMM. Aquafin moet in de buurt rioleringswerken uitvoeren, dat weten we al jaren. Het zou onverantwoord zijn geweest om de weg helemaal te laten heraanleggen en hem achteraf weer open te leggen door Aquafin. Die rioleringswerkzaamheden moeten gecombineerd worden. Nu, de plannen van Aquafin zijn bijna rond en ons voorontwerp moet in de loop van 2009 klaar zijn. Ik wil er druk achter zetten om alles heringericht te krijgen voor het einde van de legislatuur. En wees gerust, we zullen de handelaars, bewoners en de schooldirectie uitgebreid informeren.»

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is